Šabeder prepričal odbor za zdravstvo

Parlamentarni odbor za zdravstvo je predstavitev kandidata za ministra za zdravje Aleša Šabedra z 12 glasovi za in dvema proti ocenil kot ustrezno.

Šabedrovem imenovanju na čelo zdravstvenega resorja bodo v sredo odločali poslanci na seji DZ. Šabeder je v predstavitvi med drugim napovedal takojšne reševanje problematike družinskih zdravnikov.

Šabeder, ki je dobro leto vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, je v predstavitvi pred poslanci poudaril, da je državljanom treba zagotoviti dostopno in kakovostno javno zdravstvo. Napovedal je sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Napovedal je, da bo v primeru izvolitve njegov prvi korak reševanje problematike družinskih zdravnikov na tistih lokacijah, kjer so trenutno težave, torej v Nazarjah in Kranju. Nato pa se namerava seznaniti z odprtimi prioritetam in ekipo.

Pripravljen je sodelovati z vsemi strankami in prisluhniti njihovim predlogom. Vseh bodočih sodelavcev na ministrstvu še ne pozna, trenutno pa se pogovarja s kandidati za državne sekretarje. “Ne bodo politično imenovani, iskali bomo strokovne kandidate,” je poudaril.

Kaj bo z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem?

Ob morebitni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo treba po njegovem mnenju zagotoviti stabilni in dolgoročni vir financiranja. Med možnimi predlogi je Šabeder navedel dvig prispevne stopnje po načelu solidarnosti, davek na zdravstvo ter davek na alkohol, tobak in sladke pijače.

Ravno o dopolnilnem zavarovanju se je vrtel večji del razprave in vprašanj poslancev na večurnem zaslišanju. Na dodatna vprašanja, kako zagotoviti sredstva ob morebitni ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, je priznal, da “ta trenutek ne ve, kaj je najboljša rešitev”. Zagotovil pa je, da ni povezan s kakšno od zavarovalnic in torej ni v koliziji interesov, pač pa se “vedno lahko odloči po najboljši in svobodni volji”.

Veliko vprašanj se je dotikalo problematike družinskih zdravnikov. Po Šabedrovih besedah je prvi nujni korak, da “sedemo skupaj in najdemo rešitev”. Ponovil je, da je treba povečati število specializacij in dvigniti zanimanje študentov medicine za poklic družinskega zdravnika