Vivamel – obloge za rane z medicinskim kostanjevim medom.

Rane so del življenja in se lahko zgodijo vsakomur, ne glede na starost, spol ali dejavnost. Včasih so majhne in se hitro zacelijo, včasih pa so večje in bolj zahtevne. V vsakem primeru pa je pomembno, da jih pravilno oskrbimo, da se hitro in brez zapletov zacelijo.

Narava je najboljši zdravilec

V Sloveniji imamo dolgo tradicijo čebelarstva in prav zato se Slovenci več kot le zavedamo pomena in vrednosti tako čebel kot tudi medu. Večji del sveta čebele in med enači s splošnim zdravjem.

Med se v medicini uporablja že več kot 5000 let. Že stare civilizacije (Grki, Rimljani, Arabci …) so ga uporabljale v različne zdravilne namene, zelo pogosto prav pri oskrbi ran.

Medicinski kostanjev med

100-odstotno naravno pridelan med gozdne paše PRAVEGA KOSTANJA (Castanea Sativa) je eden najbolj čistih vrst medu in izjemen po svoji sestavi. V celoti gre za proizvod čebel, brez dodanih zgoščevalcev ali drugih snovi. Kostanjev med se je med različnimi vrstami medu izkazal za najbolj učinkovitega pri celjenju ran. Uporabljamo ga lahko pri vseh ranah – od najmanjših brazgotin in ureznin, ki se hitro celijo, do obsežnih opeklin in kroničnih ran, ki se lahko celijo več mesecev ali celo let.

Zakaj smo se v podjetju Tosama odločili prav za kostanjev med? Po testiranju več vrst medu smo kostanjevega izbrali zaradi njegove izjemne učinkovitosti in bogate sestave:

 1. Visoka vsebnost sladkorjev – zagotavlja vlažno okolje, dehidrira bakterije, spodbuja čiščenje rane.
 2. Kisel pH – podpira procese celjenja, preprečuje rast bakterij.
 3. Kinurenska kislina – destabilizira in preprečuje nastanek biofilma (skupek zelo odpornih bakterij).
 4. Encim glukoza oksidaza – v med ga dodaja čebela, ki ga izloči iz lastnih žlez, znižuje vrednost  pH ter spodbuja debridement.
 5. Visoka vsebnost elementov – kalij, kalcij, mangan in cink. Sodelujejo pri tvorbi novega tkiva in s tem pospešujejo celjenje ran brez brazgotin.
 6. Antioksidanti – v kostanjevem medu je kar 18 različnih antioksidantov, med katerimi je največja količina aminokisline prolin, flavonoidov, fenolnih kislin in askorbinske kisline, ki imajo antimikrobni učinek, skrajšajo vnetno fazo in pospešujejo celjenje.

Učinki oblog za rane Vivamel

Obloge za rane iz medicinskega kostanjevega medu Vivamel so učinkovito naravno sredstvo za oskrbo akutnih in kroničnih ran, saj s svojimi učinkovinami delujejo prav v vseh fazah celjenja:

 • spodbujajo čiščenje in debridement rane,
 • delujejo antimikrobno,
 • delujejo protivnetno,
 • preprečujejo in destabilizirajo biofilm,
 • zmanjšujejo oteklino, bolečino in neprijeten vonj,
 • pospešujejo celjenje (granulacijo in epitelizacijo).

Zato vsakič, ko se soočite z rano ali ranico, ne oklevajte – naj bo Vivamel vaša prva izbira.


Nekaj iz zgodovine podjetja

Tosama, tovarna sanitetnega materiala, je podjetje z več kot stoletno proizvodno tradicijo.
Zrasla je iz majhne »izdelovalnice vate in vsakovrstnih obvez«, danes pa njene izdelke najdete povsod – v bolnišnicah, ambulantah, lekarnah, na policah trgovin ter v toaletni torbici vsake ženske.

Po svetu nas prepoznavajo kot moderno podjetje, ki že od leta 1923 razvija, izdeluje in prodaja higienske in medicinske izdelke. Večino izdelkov smo razvili doma, saj je naše vodilo misel, da si potrošniki zaslužijo stalno skrb, odgovoren odnos in zanesljivo kakovost. Iz naših proizvodnih hal dnevno prihajajo tamponi, vložki in množica vat; izdelujemo vse tisto, kar mora biti pri roki ob oskrbi ran in poškodb (povoji, obliži, komprese ipd.); imamo bogat asortiment medicinskih pripomočkov, mlade mamice pri nas dobijo vse za dojenčke, marsikaj se bo našlo za dom in vrt, še posebno pa smo ponosni na pri nas razvite nišne izdelke: na tiste za oskrbo malih živali, na prve higienske vložke za oba spola, na higienske tampone za plavanje …
V Tosami danes izdelujemo več kot 1200 različnih izdelkov, med njimi pa količinsko izstopajo higienski tamponi.

Ste vedeli, da je Tosama drugi največji proizvajalec tamponov za tuje blagovne znamke v Evropi? Kar 560 milijonov letno jih naredimo.