Mesto Ptuj, ki letos praznuje 1950 let prve pisne omembe, bo 21. novembra 2019 dobilo turistični okvir iz aluminija. Turistični okvirji so v številnih svetovnih krajih posebna turistična atrakcija. Tudi ptujski, ki bo postavljen na desnem bregu Drave, obeta, da bodo odslej fotografije najstarejšega slovenskega mesta še bolj atraktivne.

 

Ptujski turistični okvir bo izdelan iz Talumovega aluminija. Aluminij je material, ki nas danes spremlja vsak dan, ves dan. Vseprisoten je z dobrim razlogom, saj je lahek material, ima izjemne mehanske lastnosti in možnosti preoblikovanja. Odporen je proti koroziji in vremenskim vplivom in ni toksičen. Znova in znova ga je mogoče reciklirati, njegova kakovost pa ostaja enaka. 

 

Vizija trajnostnega razvoja sloni na aluminiju z njegovim neskončnim potencialom recikliranja, zato si v Talumu aktivno prizadevajo osveščati čim širšo javnost o prednostih kovine, ki jo poznajo do potankosti. Del teh aktivnosti je postavitev Učnih točk o aluminiju. Učne točke so projekt Life Learning Academie, katere aktivni član je Talum. Glavni namen učnih točk je podajanje učinkovite informacije ali novega znanja. Talum je prvo učno točko postavil v Kidričevem, druga bo postavljena ob novem turističnem okvirju iz aluminija na Ptuju.

 

Mestna občina Ptuj je v projektu postavitve turističnega okvirja iz aluminija povezala Talumovo željo postavitve Učne točke o aluminiju v mestu, s pobudo humanitarnega društva Soroptimist Ptuj o postaviti turističnega okvirja v jubilejnem letu. Uredila je vse potrebno za ureditev lokacije in postavitev piedestala, ki ga je zasnoval krajinski arhitekt Boštjan Vauda. Idejna zasnova turističnega okvirja je delo umetnika Tomaža Plavca, ki pravi, da je krog izbral zato, »ker je veduto Ptuja želel mehko objeti. Krog simbolizira celoto, kot pogled, pa oko. Njegova cikličnost se nanaša na material, aluminij, ki ga lahko vedno znova vračamo v osnovno obliko.« S simboliko prstana pa je avtor želel pokazati povezanost in pripadnost Ptuju, zato upa, da se bo vsak, ki se bo v njem fotografiral »na nek način s Ptujem zaročil«.

 

Županja MO Ptuj, Nuška Gajšek: »Letos mesto praznuje pomembno obletnico. Številni umetniki, kulturniki, zavodi in posamezniki so se mestu poklonili na najrazličnejše načine. En od trajnih spominov na obeleževanje te pomembne obletnice bo zagotovo turistični okvir, ki bo podobo mesta, njegov utrip, dediščino širil širom po svetu. Vsaka fotografija, ki jo bodo obiskovalci ujeli skozi okvir, bo promocija mesta, bo svojevrsten spomin za naše zanamce«.

 

Predsednica Soroptimist kluba Ptuj, Tanja Tučič: »Naloga kluba Soroptimist je skrbeti za dobro ljudi, zdravo in lepo okolje, prijazne odnose, izobraževanje in pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Letos, ko ni mogoče prezreti rojstnega leta našega Ptuja, smo si zadale nalogo, da bi nekaj podarile mestu. Odgovor je bil turistični okvir. Ljudje so mesto gradili s kamnom, lesom, opeko in pločevino. Danes je Ptuj prepoznaven po opečnatih strehah in bakreni pločevini. Mi pa smo izbrali aluminij, kovino 20. stoletja, časa v katerem mi živimo. Z izbiro materiala smo želeli poudariti tudi, da je tovarna pomembno vplivala na življenje ljudi v mestu. Projekt ptujski prstan je tudi dokaz, da lahko z združenimi močmi, dobro voljo in istim ciljem izpeljemo projekt, ki je vreden najstarejšega mesta v Sloveniji.«

Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič: »V Talumu verjamemo, da bo ta turistični okvir iz aluminija obogatil številne fotografije utrinkov obiskovalcev in Ptujčanov. Ko boste stopili bliže in podrobneje pogledali, se zazrli v globino okvirja pa boste videli še nekaj. 1500 obrazov predanih aluminiju. Teh obrazov nihče iz nobene fotografije Ptuja, ki bo nastala skozi ta okvir, ne bo mogel izbrisati. Ostajajo večni.«