ŠTEFANOVA VINSKA KLET IN ŽGANJARNA ST ŠTEFAN

Kar 170 let stara klet prekmurske domačije Lovenjak ni le paša za oči in balzam za dušo, temveč ponuja tudi bogat nabor vin. V Prekmurju je namreč vinogradnišvo prisotno že od nekdaj.
Obiskovalci lahko tako svoj obisk nadgradijo (ob predhodni najavi), s pokušino prekmurskih vin, saj jim izkušen vinski sommelier pripravi izvrstno degustacijo pod blagovno znamko »Diši po Prekmurju«.

Kar nekaj let pa se je tkala, oblikovala in dozorevala zgodba o žganjarni, ki se je kasneje tudi udejanila. Lastniki so nemreč zgodbi posestva Lovenjak želeli dodati nekaj več.

Že od nekdaj se je namreč v Prekmurju proizvajalo vinsko in sadno žganje.

Z namenom ohranjanja poslanstva so se tako pričeli prvi pogovori in zametki o idejah za domače konjake in s tem povezano besedo konjarji. Kmalu se je tako v okolici pričelo govoriti, da bodo na posestvu imeli konje katerih zavetnik je ravno Sv. Štefan, ki pa je hkrati tudi zavetnik kletarjev in sodarjev. Tako ni naključje, da se v kletnih prostorih domačije nahaja destilarna, ki proizvaja "Niski" viski ter še nekaj drugih žganih pijač.

Pri zorenju vinjaka in viskija so sodi zelo pomembni. V sodih Lovenjakovega dvora so tako zoreli in še zorijo Štefanjak, Niski, Sheery jurka, Travarica, Palinka, Bonekampf, Sixtyfive..

Za najboljše doživetje zgodbe priporočamo, da klet in žganjarno obiščete kar sami.... poskusite.... ocenite.....
Vabljeni.

 Učna Točka/Learning Point Nr. 17

Žganjarna ST. STEFAN

Polana 40, 9000 Murska Sobota

www.lovenjakov-dvor.si