Pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) je Dijaška skupnost Maribor (DSM) organizirala že 2. konferenco na temo kariernega izobraževanja, ki je potekala v Hotelu City Maribor.

Na eni strani imamo ljudi, ki so mnenja, da se človek v najstniških letih ne more in niti ne zna odločati o svoji prihodnosti. Na drugi strani pa tiste, ki trdijo, da so to leta, ko se je počasi potrebno začeti usmerjati. In to je dokaz, da mladim po glavi ne roji samo zabava, temveč so se pripravljeni udejstvovati na različnih področjih.

Okoli 70 mladih dijakov se je udeležilo konference, ki je potekala v zadnjih septembrskih dneh, 29. in 30. septembra.

V četrtek je dijake v nagovoru pozdravil Matic Matjašič, predsednik Mestnega mladinskega sveta Maribor, in jim zaželel veliko uspehov pri šolanju ter na kasnejši karierni poti. Zaželel jim je obilo zabave in lepih mladostniških trenutkov, hkrati pa jim je predlagal, da se že med samim šolanjem trudijo in nadgrajujejo sebe s priložnostnimi deli, seminarji, konferencami. Spodbudil jih je, da se udejstvujejo na čim več področjih.

Martina Horvat iz Kariernega centra Univerze v Mariboru jih je nato povedla v sam pogled trga dela in jim razložila, kako pomembno je, da že med samimi dijaškimi in študijskimi leti razmišljaš kdo si, v čem si dober in kaj je tisto, kar si želiš početi. Vse to je pomembno za poznavanje samega sebe. Omenila je, da so ljudje, ki šele po diplomi začnejo iskati zaposlitev in razmišljajo o možnostih, ki bi jih zanimale, tisti pravi čas praktično že zapravili. Delodajalcem je poleg tega, da jih zanimajo izkušnje, pomembna tudi sama karakteristika človeka – kako se bo ujel z njegovim timom, kakšne osebnostne lastnosti ima in pa seveda sama motivacija in želja, ki jo ima oseba po delu.

lla_dij-konf-v-mb_30-09-2016

 

Sledilo je pisanje in predavanje o življenjepisu. Vrstah, tehnikah in kako že na začetku privabiti  delodajalca in ga prepričati, da si ravno ti prava oseba za to delovno mesto. Pri petsto prejetih prošnjah izstopajo tisti, ki niso monotoni, so drugačni in nekaj posebnega. Vera Bračič, prav tako iz Kariernega centra Univerze v Mariboru, je izpostavila kako pomemben je portfolio. Ta se je od začetka uporabljal bolj za umetniške poklice, kot so arhitekti, glasbeniki in oblikovalci, vedno bolj pa se uporablja tudi med ostalimi. Z njegovo pomočjo lažje pritegnemo delodajalca in že v začetku vzbudimo zanimanje. Vanj lahko vključimo tudi podatke, ki jih v motivacijsko pismo ali življenjepis ne bi mogli.

Po odmoru se je na kratko predstavila Dijaška skupnost Maribor. Nova predsednica društva Nomi Hrast, vodja konference, je predstavila njihovo vizijo in projekte. V okviru ŠOUM se je predstavila tudi revija Dijaški Spekter, ki je željne dijake povabila k pisanju in soustvarjanju revije.

Hitre poslovne sestanke je vodila Mirjana Ivanuša Bezjak, po kosilu, ki so ga dijaki imeli v restavraciji Ancora, pa je sledilo še predavanje o upravljanju osebnih financ in podjetništva z Matjažem Štamulakom, Ireno Rogač Linasi ter Timom Valoresom.

V petek se je dijakom najprej predstavil motivacijski govorec, Jernej Pangeršič. Sledilo je kratko predavanje o poslovnem bontonu za dijake s strani Marjetke Kastner, Life Learing Academia. Za konec je dijakom Vesna Miloševič Zupančič iz e-študentskega servisa zaupala kako najti prvo delo.

Pred zaključkom konference, so imeli dijaki še možnost za kratke razgovore s podjetniki.

Ves čas predavanj se je zdelo, da se obiskovalci zanimajo za svojo prihodnost, zanimalo jih je kaj lahko naredijo, kako se lahko še izpopolnjujejo predvsem pa, kako spoznati samega sebe v tej smeri, da bodo vedeli, kaj si resnično želijo.

Kje torej tista meja med mladostniško razigranostjo, brez občutka odgovornosti in začetki trdega dela na sebi? Večina dijakov je dajala vtis, da si resnično želijo spoznati samega sebe in delovati v smeri svoje kariere, ne samo zabave.

Lahko zaključimo s trditvijo, da je mladostništvo res čas, ko spoznavaš in odkrivaš svet v novih dimenzijah, hkrati pa čas, ko moraš resnično že začeti delati na sebi in svoji prihodnosti. 

Konferenca mariborskih dijakov