BUČNO ZLATO OZ. TO IN ONO O BUČNEM OLJU

IZVOR BUČNEGA OLJA

Le malokdo ve, da bučno olje izvira iz slovenskih tal, saj je bilo prvic v zgodovini narejeno prav na ozemlju današnje Slovenije oziroma tedanje Avstro-Ogrske. Na svetu je 825 sort buč, a le ena ima semena primerna za bučno olje. Imenuje se »Cucurbita pepo var. styriaca«

OLJARNA JERUZALEM SAT iz SREDIŠČA ob DRAVI, se s svojo preko stoletno tradicijo predelave 100%, naravnega bučnega olja, uvršča v najvišji kakovostni razred in med slovenske zaščitene posebne kmetijske pridelke oziroma živila z geografsko označbo.

Tradicija proizvodnje bučnega olja v Središču ob Dravi sega v začetek 20. stoletja. To dokazuje, da le kvaliteta, združena s tradicijo, omogoča ohranitev podjetja in hkrati pozicioniranje v najvišjem in širšem tržnem okolju.

PREDELAVA BUČNEGA OLJA

Oljarna JERUZALEM SAT uporablja odlične bučnice iz okoliških krajev z največ sonca Prlekije in Prekmurja.
Domače buče so tiste, ki dajo najbolj kvalitetno bučno olje. Pri bučah je namreč pomembno v kakšni zemlji rastejo, predvsem pa je kvaliteta bučnih semen odvisna od podnebja, v katerem so vzgajane in kasneje od sušenja bučnih semen. PosuŠena bučna semena se pripeljejo v skladisce, kjer se skladiščijo in po potrebi uporabljajo za predelavo.
Ločiti moramo hladno in toplo stiskano olje, ki se razlikujeta v načinu priprave: pri toplem stiskanju semena mehansko in termično obdelujejo, zmleta pražijo na temperaturi med 100 in 110 stopinj Celzija in na koncu stisnejo v stiskalnici, pri hladnem stiskanju pa semena le stisnejo v stiskalnici, temperatura obdelave pa pri tem ne preseže 40 stopinj.

UPORABA BUČNEGA OLJA

Bučno olje je gotovo ena največjih slovenskih kulinaričnih dragocenosti, zanimivo pa je, da ga poznajo v le redkih državah na svetu. Pravijo mu tudi bučno zlato. Pravo bučno olje prepoznamo po gosti membrani, ki snov tesno povezuje skupaj. Če ga kanemo na krožnik obdrži obliko kroga. Če pa so olju dodana druga olja pa se krog ne bo obdržal, temveč bo pustil sledi.
Bučno olje lahko razen v solatah uporabimo v kombinaciji ali kot dodatek z različnimi jedmi. Uporablja pa se tudi v kozmetiki in zdravilstvu, saj je izjemno zdravo, bogato s koristnimi maščobami, beljakovinami in minerali, zlasti moškim ga priporoča že ljudsko zdravilstvo, saj ugodno vpliva na delovanje prostate. Bučno olje se ponaša tudi z veliko vsebnostjo vitaminov in mineralov ter omamnim, prijetnim vonjem po lešnikih.

 

DEGUSTACIJA IN OGLED OLJARNE
Je za vse navdušence bučnega olja, tisti ki pa še niste, pa boste zagotovo postali! Prepričajte se sami in nas obiščite, za kar pa vam bodo hvaležni vsi vaši čuti. Ob prihodu v Oljarno Jeruzalem si boste najprej ogledali predstavitveni video, nato pa vas čakajo slastne dobrote! Od kremastega bučnega likerja, različna bučna olja, pražene bučnice, bučni namaz, rulada, hladno stiskana olja in še in še.

Prijavite se: >>>